איך עושים פודקאסט - המדריך המלא

חולמים להקים פודקאסט ולא יודעים מאיפה להתחיל? בין אם למטרות שיווק וקידום העסק או לשיתוף הערכים החינוכיים, מקצועיים או אישיים שלכם , פודקאסט הוא הפלטפורמה המושלמת והורסטילית ביותר לעשות את זה ובמאמר זה נלמד איך עושים פודקאסט עם מדריך מעשי ופשוט שפותח לכם את הדלת לעולם הפודקאסטים בין אם מדובר בפודקאסטים לילדים או להורים. 

איך עושים פודקאסט - תוכן ענינים

למי מתאים לעשות פודקאסט

לפני שבכלל מתחילים להסביר על הקמת פודקאסט ואיך עושים את זה ואיך עושים את זה, נשאלת השאלה: האם פודקאסט הוא בכלל הדבר הנכון עבורי? והתשובה לשאלה הזו, תלויה בשלושה גורמים מרכזיים:

  • המטרות שלכם
  • האופי האישי שלכם
  • היכולות הטכניות שלכם

מצד אחד, פודקאסטים הם כלי מצויין, פשוט ועוצמתי להבעה אישית, שיתוף ידע ויצירת חיבור עמוק עם הקהל שלכם ועבור אנשי חינוך, זו דרך מצוינת להרחיב את גבולות הכיתה, לשתף בתובנות על הוראה, לגעת בנושאים רגישים או להנגיש חומרי למידה גם למורים אחרים או להורים ולקוחות פוטנציאלים, בצורה נגישה שאינה רשמית ולעיתים אפילו תרפית. גם לבעלי עסקים בתחום החינוך, הפודקאסט מציע במה לבניית סמכות מקצועית (מה שנקרא אוטוריטה), הגדלת חשיפה, חיזוק קשר עם קהלים קיימים וגיוס קהלים חדשים על ידי יצירת תוכן מעניין שמשדר ערכים, לא רק מכירה.

מצד שני, לא כל אחד ימצא את עצמו בנוח מול מיקרופון וכן  פודקאסט, כמו כל פלטפורמה שיווקית, דורש התמדה, השקעה לא מבוטלת של זמן, כישורים טכנים כמו חיבור הציוד, עריכת התוצרים והפצתם ובעיקר – יכולת לתכנן ולבנות תכנים בעלי ערך מוסף מובהק. אחרת אין סיבה שיאזינו לכם. לכן, למי שלא נהנה מתקשורת מילולית ממושכת, או אם אין לן את הזמן והמשאבים להפיק תוכן באופן עקבי – ייתכן שפלטפורמות אחרות כמו בלוג כתוב או סרטוני וידאו קצרים  שמצלמים מפעם לפעם, יתאימו לו יותר.

כמו כן, חשוב להבין: ההשפעה של פודקאסט נבנית לאט – מדובר בהליכה למרחקים ולא בפרסום מהיר.

אז למי שההתנסחות בעל פה מדברת אליו ויש לו רצון להשמיע את קולו, לשתף מהידע שלו או להוביל שיחה ערכית-חינוכית – פודקאסט בהחלט יכול להפוך לכלי מעולה ובעל השפעה אמיתית אבל למי שמחפש פתרון מהיר או שתהליך ההפקה נשמע לו מרתיע – אולי להתחיל בפורמט אחר או לעבוד בצוות שיעשה את הדברים שאיש החינוך או העסק פחות מצטיינים בהם.

מה האלטרנטיבות להקלטת פודקאסט עצמאי?

במידה ולאחר בחינה מעמיקה החלטתם שפודקאסט פחות מתאים לכם, בין אם זה בגלל חוסר זמן להתעסקות או קשיים טכנים, זה לא אומר שצריך לוותר על עולם הפודקאסטים. יש דרכים אפקטיביות אחרות להכנס לעולם הפודקאסטים בכדי לממש את המטרות שלכם, לדוגמה:

שימוש באולפן הקלטות חיצוני

הקלטת הפודקאסט באולפן חיצוני בו הכל מתופעל על ידי איש מקצועי, כולל העריכה וכל מה שאתם צריכים לעשות זה להגיע ולדבר למיקרופון.

כן, יש לזה עלויות, אבל זו הוצאה מוכרת והיא גם לא גבוהה במיוחד לעומת שאר תחומי השיווק וכמובן יש כאן יתרונות רבים במינימום מאמץ. לדוגמה, מפודקאסט מצולם אפשר גם לייצר תוכן אאודיו (הפודקאסט עצמו), גם תוכן וידאו (אם זה פודקאסט מצולם), את התמלול של הפודקאסט אפשר להפוך למאמר וכן אפשר לקחת Screenshots מתוך הצילומים לקידום ברשתות החברתיות ואפילו לקחת ציטוטים ולשתף כסטטוס או פוסטים.

אירוח בפודקאסטים קיימים

דרך נוספת להקלטת פודקאסט בלי כל הבלאגן מסביב, היא להשתתף כפאנליסט או מרואיין בפודקאסטים של אחרים. זו למעשה אחת הדרכים הכי יעילות, ממוקדות וחסכוניות להרחיב חשיפה, לבנות מוניטין ולחזק נוכחות דיגיטלית – מבלי להיכנס להפקה מורכבת משלך.

כאשר אתם מתארחים בפודקאסט קיים, אתם נהנים מחשיפה מיידית לקהל מאזינים רלוונטי שהמארח כבר בנה סביבו אמון והקשבה פעילה, כך שהמסר שלכם נתפס כיותר מהימן ובעל ערך וזו דרך מצויינת להעביר את הידע, הסיפור האישי או המסר שלכם בצורה שנתפסת יותר אותנטית ולא שיווקית מדי, מה שמחזק את התדמית המקצועית שלכם. בנוסף, כשאתם על תקן אורחים, זו הזדמנות לבדוק איך אתם מרגישים מול מיקרופון, לקבל ניסיון וגם לבדוק איך אתם נשמעים בלייב, בלי כל האחריות התפעולית, כך אתם גם מוצגים כאוטוריטה, גם מישהו אחר דואג לצד הטכני, אתם גם אתם מקבלים תוכן שיווקי לשימוש בלי מאמץ וגם מקבלים חשיפה מהפלטפורמות השיווקיות של המראיין. אז בסופו של דבר אתם נהנים מחשיפה, ללא עומס ההפקה וכך אתם יכולים לשלב בין מיתוג אישי, שיווק אותנטי וצמיחה מקצועית – גם אם עדיין לא פתחתם פודקאסט משלכם.

 

איך לבחור אולפן להקלטת פודקאסט

השיקולים לבחירת אולפן להקלטת הפודקאסט עשויים להשתנות מאדם לאדם אבל הם משפיעים לא רק על איכות התוצר, אלא גם על החוויה שלכם כלקוחות.

הנה רשימה של דברים שכדאי לבחון בעת חיפוש אחרי אולפן פודקאסטים:

מיקום האולפן

נושאים כמו נגישות האולפן לבעלי מוגבלות, אפשרויות  ההגעה בתחבורה ציבורית או קיומה של חנייה מסודרת וגם הקרבה של האולפן לבית שלכם או למרואיינים שלכם, חשובים כדי לא להכביד לוגיסטית על תהליך ההפקה.

איכות התוצר הסופי 

בעידן שלנו, הכל נגיש וניתן לרכוש ציוד מכל העולם, כולל אליאקספרס ואתרים סינים אחרים שהציוד שבהם לרוב לא שיא האיכות. לכן חשוב ללכת על אולפן מסודר עם ציוד מקצועי ובעיקר אולפן שמטופל אקוסטית כי אחרת הסאונד פשוט לא יישמע טוב. כמו כן, במידה ואתם רוצים שהפודקאסט שלכם יהיה מצולם, צריך לוודא שיש באולפן גם אפשרות לצילום וידאו באיכות גבוהה (מצלמות DSLR, תאורה מתאימה וכן הלאה.

תיאום ציפיות ברמת המוצר

לפני שאתם סוגרים עם אולפן מסויים כדאי לוודא איתו מהם סוגי התוצרים שאתם מקבלים, לדוגמה:

  • האם תקבלו קובץ אחד ארוך בלבד של כל הפודקאסט או תקבלו גם קבצים קצרים ערוכים לשיתוף כשורטס או בטיקטוק?
  • האם סרטוני הוידאו כוללים גם כתוביות או אלמנטים גרפים או כותרות טקסט?
  • באילו פורמטים אתם מקבלים את התוצרים ובאילו רזולוציות
  • האם האולפן יכול לדאוג גם לנושא ההעלאה של התוצרים לרשת או לייעץ לכם בנושא ההפצה ועוד

מול מי אתם עובדים

גורם לא פחות חשוב הוא הגורם האנושי – זאת אומרת  עם מי אתה עובד בפועל? האם זו דמות מקצועית, סבלנית, בעלת ניסיון בתחום הפודקאסטים שגם תספק לכם הכוונה, הדרכה,תיקוני עברית ומשוב תוך כדי הקלטה? מישהו שיכול לעזור אם אתם שוכחים מה לומר, או לכוון אתכם טכנית?

מחיר

ולבסוף, למרות שזה הגורם הכי פחות חשוב בעיני, בכל זאת כדאי להשוות מחירים מול התמורה: ישנם אולפנים שמציעים חבילות מקיפות במחיר גלובלי ויש כאלה שגובים תשלום בנפרד על כל דבר ולכן חשוב להבין מה כלול ומה לא. יש מי שחבילה מלאה תתאים לו יותר ומי שיעדיפו לעבוד בשיטת מחירון פר שירות ולבחור מה האולפן יבצע עבורם ומה לא.

בסופו של דבר, אולפן טוב הוא לא רק חדר עם ציוד – אלא שותף שקט (ותרתי משמע) ביצירת הפודקאסט שלכם.

גילוי נאות

בעניין הזה, אני עצמי מקים בימים אלו פודקאסט אישי ומתכוון לארח בו אנשי חינוך ועסקים שונים בתחומי החינוך, הורות, ילדים ויצירת תוכן. אז בין אם אתם מעונינים להתארח בפודקאסט או מחפשים אולפן להקליט פודקאסט משלכם, אתם מוזמנים לשלוח לי הודעה בוואטסאפ (בתיבה בתחתית המאמר)

אז כעת, לאחר שהבנו האם פודקאסט מתאים לנו או לא, זה הזמן להבין מה זה בכלל פודקאסט ואיך מקימים אותו.

מה זה פודקאסט

פודקאסט הוא מעין גלגול מודרני של הרדיו רק שבניגוד לתחנות המסורתיות, כל אחד ואחת יכולים לעשות פודקאסט שהוא למעשה תוכנית רדיו אישית משלך, בלי מעצורים, על מה שמעניין אותך. הפלטפורמה הזו מאפשרת הבעה עצמית ושיווק בלתי אמצעי ומאפשרת לך להגיע למעשה לכל העולם.
 
בכלל – לרעיון של הכפר הגלובלי, בו יש לך את היכולת להגיע מחדר השינה שלך למיליארדי אנשים ברחבי העולם, היו כמה גלגולים מתחילת עידן האינטרנט ועד היום וחלקם עדיין איתנו, כמו הICQ (שנסגר לאחרונה), בלוגים, וולוגים וכמובן הרדיו האינטרנטי שהפודקאסט הוא הגלגול העדכני והבלתי אמצעי שלו.
איך עושים פודקאסט - המדריך המלא: הקלטת פודקאסטים לילדים והורים בתחום החינוך

למה לעשות פודקאסט

הבעה עצמית
פודקאסט מאפשר להביע את הדעה שלך, לשתף רעיונות ולחלוק ידע עם קהל מאזינים רחב ובלי סינון של גוף תקשורת ויש בזה גם אלמנט תרפי של הבעה עצמית וחיבור לקהילה.

פודקאסט ככלי שיווקי ליצירת הכנסה

ראשית, תוכן בפורמט אאודיו הוא תוכן שקל מאוד לייצר כי הוא אינו דורש הרבה וזה עוד סוג תוכן לארסנל השיווקי שלכם, אבל פודקאסט הוא לא רק אמצעי הבעה עצמית ושיתוף תוכן אלא הוא גם נכס שיווקי ואפילו מנוע הכנסה משמעותי כאשר בונים אותו נכון.

ביסוס מוניטין
או כמו שהרבה משווקים אוהבים לקרוא לזה – בניית אוטוריטה. עבור בעלי עסקים, פודקאסט יכול לשמש כדרך לבסס את המוניטין שלהם כמומחים בתחום מסוים וככל שיתמידו ויעלו תכנים רלוונטים, עם הזמן, הקהל הפוטנציאלי שלהם עשוי לראות בהם מקור מידע אמין וגוף עליו הם סומכים ויהיו מוכנים לשלם לו כשהם צריכים עזרה.

ככלי שיווקי, פודקאסט מאפשר לעסק לחזק מיתוג אישי ומקצועי, להעמיק אמון עם קהל היעד ולהפוך למקור ידע סמכותי בתחום. בניגוד לפרסומות או פוסטים קצרים, הפודקאסט יוצר חוויית האזנה ממושכת ואינטימית, שמגבירה את החיבור הרגשי למותג או לאדם שמאחוריו ולבסס את המוניטין שלו ולהפוך לאוטוריטה.  השילוב בין תוכן, אמון ואסטרטגיה נכונה הופך את הפודקאסט לא רק לכלי שיווקי יצירתי – אלא למנוע צמיחה כלכלי.
 
יצירת הכנסה
פודקאסט מאפשר להבליט מוצרים, שירותים וסיפורי לקוחות באופן לא מכירתי אלא כמשולבים בשיחה טבעית, מה שהופך את המסר לאפקטיבי הרבה יותר. במקביל, הפודקאסט יכול לשמש כפלטפורמה ליצירת הכנסה ישירה: דרך חסויות (ספונסרים), שיתופי פעולה, קידום מוצרים דיגיטליים או פיזיים, גיוס לקוחות לשירותים בתשלום, מכירת תוכן פרימיום או מנויים, ולעיתים אף על ידי פתיחת קורסים, הרצאות או אירועים סביב הפודקאסט. למעשה, ככל שהפודקאסט מייצר קהל מעורב ונאמן – כך גדלה היכולת לתרגם את ההשפעה לערך עסקי ממשי.

מאיפה מתחילים?

ראשית, עדיף לבחור תחום כמה שיותר רחב בתוך הנישה שלכם ולא להתמקד בנושא ספציפי כדי לאפשר מרחב תמרון מבחינת נושאים וראיונות עם אנשים מתחומים משיקים. כדאי לבחור נושאים חמים ששואלים עליהם הרבה בקבוצות וכן לקשר טרנדים ונושאי שיחה אקטואליים לתחום שלכם כדי להיות רלוונטים. בכללי המטרה היא לעשות תוכן ירוק עד שתמיד יהיה רלוונטי.

אורך פודקאסט מומלץ

אין כלל אצבע, אבל זה תלוי מאוד בכם וכן בקשב של המאזינים שלכם. אפשר לעשות חטיפי מידע של 5-8 דקות, וזה יכול להגיע לתוכנית מלאה של שעה ומעלה . הדרך הטובה לדעת מה עובד לכם היא ניסוי וטעייה ולבדוק באנליטיקות אחוזי האזנה.

איך עושים פודקאסט - תיעוד מימי הרדיו העליזים שלי | יוני 2007
איך עושים פודקאסט - תיעוד מימי הרדיו העליזים שלי | יוני 2007

מה עדיף: פודקאסט מצולם או רק סאונד?

זו בעיקר בחירה שלכם ויש לה שיקולים לכאן ולכאן. עקרונית פודקאסט אאודיו דורש מכם פחות. פחות מקום על המחשב, פחות ציוד, פחות ידע מקצועי בעריכה, פחות זמן עבודה ועלויות, אין צורך להיות פוטוגנים ואם אתם אנשים סגורים, זה פתרון מצוין למי שלא אוהב להחשף.
 
מצד שני הוא גם נותן לכם פחות. פחות סוגי תוכן לשיווק, פחות חשיפה עסקית, פחות אופציות לקידום ממומן ולרוב גם פחות קהל.
 
עצה אישית: עקרונית, אם יש לכם את הרצון לדבר מול מצלמה והידע בעריכת וידאו, לא הייתי מוותר על צילום.

פודקאסט לייב או מוקלט

כאיש רדיו לשעבר שרבים מהתכנים ששידר התבססו על אלתור ללא תכנון מראש, אני יכול להגיד לכם שלתוכניות לייב יש קסם אדיר משלהן. יש וייב מאוד כיפי בתוכנית לייב – מעין התרגשות ואדרנלין שקשה לייצר בהקלטה.

אך נכון להיום, רוב הפודקאסטים הם מתוכננים, כתובים ומוקלטים מראש כי זה פשוט הרבה יותר נוח, יש שליטה מלאה על התוכן, ניתן לערוך הכל עד רמת הנשימות ורוב מי ששומע פודקאסט, מחפש דברים ספציפיים שמדברים אליו ולא יטרח להסתנכרן עם שעת השידור של התוכנית שבחרתם, במיוחד בתקופה שיש עודף של תכנים.

עבודה עם תסריט או זרימה

עקרונית זה משתנה בין אם מדובר בפודקאסט לייב או מוקלט. בלייב קשה מאוד לעבוד עם טלפרומפטר כשאתם יושבים גג שני אנשים בחדר בניגוד לצילומים מקצועיים ועתירי תקציב עם הרבה אנשי צוות ויש אדם שכל תפקידו זה הפעלת הטלפרומפטר. אז כמובן בלייב נעבוד עם רשימת נושאים לדיון עם נקודות חשובות ונדבר עליהם.
 
בפודקאסט מוקלט זה עולם אחר לגמרי ואפשר לעצור מתי שרוצים ולתקן ולכן אין שום בעיה לעבוד עם תסריט כתוב ולטעמי זה אפילו חשוב כדי לא לפספס שום דבר וניתן לדייק את הטקסט ברמה מקסימלית.
 
כמו כן, זה גם משתנה בין פודקאסט אישי לבין פודקאסט ראיון בו השיחה עצמה והמעבר בין נושא לנושא והאותנטיות במענה על השאלות היא חשובה ומורגשת ולכן תסריט כתוב מעקר את בסיס הרעיון של ראיון.

איזה ציוד צריך כדי לעשות פודקאסט

ציוד פודקאסט מוקלט

לסאונד איכותי נצטרך מכשיר הקלטה כמו זום או מחשב עם כרטיס קול ומיקרופון או מכשיר טלפון עם תוכנת הקלטה ומיקרופון מתאים ואיכותי שיחובר אליו

ציוד פודקאסט מוקלט מצולם

כמובן עדיף לעבוד עם מצלמה איכותית כמו dslr, אבל אם אין תקציב, מצלמת הטלפון גם כן תספיק בתוך התחלה.

ציוד פודקאסט לייב

כאשר אנחנו משדרים בלייב, המיקרופונים ומצלמות צריכים להיות מחוברים בלייב למחשב המחובר לאינטרנט בכדי שתוכלו לשדר את הפוקאסט לשירות סטרימינג כמו יוטיוב לייב לדוגמה.

לאחר שיש לנו את התוצרים ביד, כל מה שצריך זה להעלות אותם לרשת (בין אם ליוטיוב, ספוטיפיי או פלטפורמות הסושיאל האחרות), ולהתחיל בתהליך ההפצה והשיווק, אבל זה כבר תוכן למאמר אחר 🙂

זהו להפעם. יש לכם עוד שאלות על הקמת פודקאסט? רוצים המלצות לציוד מתאים או הסבר על workflow מתאים למטרות שלכם? הכנסו לקבוצת “ספקי חינוך משווקים” בוואטסאפ של קהילות ספקי חינוך מתייעצים או לקהילת יוצרי התוכן “אתה צינור” ואעזור בשמחה!

על מחבר המאמר

לירן חסון

היזם והיוצר מאחורי מיזם התוכן החינוכי לילדים EZToddler וספקי גפ”ן מתייעצים וכן הבעלים של בית המדיה Digital-ID ליצירת תוכן וייעוץ שיווקי לעסקים בתחום החינוך, הילדים והדיגיטל.

יוצר תוכן ואיש שיווק דיגיטלי המגיע מעולמות הפרסום, התוכן וההדרכה ומתמחה ביצירת תכנים שיווקים ולימודיים מסוגים שונים (וידאו ואנימציה, סאונד וקריינות, תכני גרפיקה ותוכן כתוב).

לירן חסון | יזם ויוצר תוכן
ניווט בעמוד
דילוג לתוכן